{ "title": "Vücutta Morarma", "image": "https://www.morarma.com/images/vucutta-morarma-7198.png", "date": "20.01.2024 12:26:10", "author": "ramazan bulut", "article": [ { "article": "Vücutta Morarma, Vücudun herhangi bir organında birçok sebepten ötürü oluşan bir rahatsızlıktır. Birtakım sağlık problemleri ile meydana gelen morarma kanser, iltihaplanma, damar tıkanıklığı, alerjik reaksiyon, kas zedelenmesi ve doku hasarı gibi nedenlerden ötürü ortaya çıkar. Kalıtsal veya sonradan oluşabilen söz konusu bu sorun her yaştan insanda farklı nedenlerle birlikte görülebilir. Vücutta morarma oluşmaya başlayınca doku yüzeyinde şişlik, kaşıntı, kanama ve ağrı hissi ortaya çıkar. Hal böyle olunca harekette kısıtlanma oluşur. Bu da tüm vücudun işlevini yerine getirmesini engeller. Bazen böcek ısırığı bile morarma oluşumuna sebebiyet verebilir. Rahatsızlığın tespiti için erken teşhisin yapılması sağlığın korunması adına önem taşır.

Vücutta morarma geçiren alan ile bağlantılı olan organlardan kaynaklanan herhangi bir hastalık ile beliren morarma oluşumu farklı sebeplerden dolayı da yüz gösterebilir. Bu konuda vücut üzerine şiddetli darbe alınması, kemikte kırılma, kas zedelenmesi, damar tıkanıklığı, kist, iltihaplanma ve kanser gibi sağlık sorunları vücutta morarmaoluşumuna zemin hazırlar. Hal böyle olunca moraran bölge faaliyeti de sona erer. Bu rahatsızlık sonrası deri dokusu yüzeyinde hasar oluşup ağrı hissi başlar. Vücutta morarma durumunun varlığı doku yaralanması ve çarpma sonucunda da oluşabilir. Deri altında oluşan kanama beden kapsamında belli bir alana yayılarak belirginleşir. Bu rahatsızlık hafif ise bir süre sonra iyileşmeye yüz tutarak eski haline döner. Ancak süreklilik teşkil ettiğinde altında yatan ciddi hastalıklar olabilir. Bu yüzden ihmal etmeden önlem alınmalıdır. Hasarlı damar deride kızarıklık ardından morarma ve şişlik oluşturur. Morarma bir süre sonra sarı renge dönüşür.

Beyaz tenli insanların ten dokusunda net bir şekilde görünen morarma hafif nedenlerden ötürü ya da ciddi sağlık sorunlar beraberinde oluşur. Her yaştan insanda görülme ihtimali olan bu durum birtakım hastalıkların habercisi de olabilir. Bahse konu olan vücuttaki organın üzerindeki rahatsızlığın şiddeti morarma ile doğru orantılıdır. Dengesiz ve yetersiz beslenme bu rahatsızlığı tetikler. Diğer yandan vitamin eksikliği mevcutsa direnci düşük vücut yapılarında morarma oluşabilir.

Vücutta Morarma Tedavisi Nasıl Yapılır?

Vücut üzerinde morarma görüldüğü anda hekime başvuru yapmak gerekir. Kan ve idrar tahlilleri ile röntgen çekimi sonrasında tanı konulup tedavinin yöntemi belirlenir. Ameliyat veya ilaçlı tedavi morarma unsurunu ortadan kaldırabilir. Vücutta kemik kırığı, kist mevcutsa cerrahi operasyon ile müdahale yapılır. Teşhis net değilse öncelik ilaçlı tedavi ile morarma problemini ortadan kaldırmaya yöneliktir. Bununla birlikte bu rahatsızlığı geçiren alan üzerine fazla baskı uygulamamak, morarma bölgesini sürekli dezenfekte etmek, enfeksiyona maruz kalan ortamdan uzak durmak ve moraran alana yabancı cisimle temas edilmemesi gibi etkenler bahse konu olan rahatsızlığın kısa sürede iyileşmesi yönünde yarar sağlar.

Spor faaliyetlerinden uzak durulması tedaviye olumlu yönde katkı sağlar. Vücutta morarma doku hasarı ile oluşabildiği gibi bazen kendiliğinden de oluşabilir. Bu problemin altında yatan ölümcül hastalıkların varlığı dikkate alınarak erkenden tedavi edilmelidir. Hekim muayenesi sonrasında birtakım tetkiklerin yapılmasının ardından yatak istirahati, aşırı hareketlilikten kaçınma, morarma oluşan alana kısa süreli buz kompresinin yapılması, ılık duş alınması gibi seçenekler morarma tedavisinin hız kazanmasına yardımcı olur. Öte yandan vitamin ve mineral bakımından zengin besin maddelerinin dengeli bir şekilde tüketilmesi ve vücuda bol sıvı alımının yapılması iyileşme için oldukça önemlidir.
" } ] }