{ "title": "Morarma", "image": "https://www.morarma.com/images/Morarma-11527.jpg", "date": "20.01.2024 19:45:22", "author": "Mutlu Çalış", "article": [ { "article": "Morarma; vücudun belli bir bölgesinde renk değiştirme ile karakterize bir olgudur. Morarma olguları genellikle koyu maviden siyaha doğru bir renk değişimi söz konusudur. Morarma sebepleri birçok neden bağlı olup, bölge morarmaların da genellikle kan akışındaki aksaklıklardan kaynaklı olarak bölgeye kan gitmemesi durumlarında ortaya çıkar. Hiçbir belirti göstermeden, hiçbir nedeni olmadan görülen morluklar ve üzerinden zaman geçmesine rağmen geçmeyip ilerleme gösteriyor ise bu morlukların altta yatan ciddi bir neden olabileceğinden ihmal edilmeyip acilen bir hekime muayene olmanız gerekmektedir.

Morarma neden olur?
Morarma travmalara bağlı olarak sıklıkla şekillenmekte olup özellikle düşme, çarpma, kaza sonucunda deri altı damarlarının hasar görmesi ile maviden morumsu siyaha kadar renk değişikliklerine neden olmaktadır. Morarma şekillenme mekanizmasında deri altında meydana gelen damarlardaki çatlak veya yırtılmalara bağlı olarak deri altına kan sızmaktadır. Bu sızıntıya bağlı oluşan morarmalar ise 2-3 haftada rezorbsiyon şekillenip renk değişikliklerin ortadan kalkması beklenir. Morarmanın bir nedeni de yaşlılık faktörüdür. Yaşlanmaya bağlı olarak, damarlarda ve dokularda hasar görmesine bağlı şekillenir. Yaşlılıkta cilt çok hassas bir hal alacak ve en ufak çarpma, vurmalar da morarma eğilimi gösterecektir. Morarmalara sebebiyet veren bir diğer durumda bazı ilaçların uzun süre kullanımına bağlı olarak komplikasyonlar şekillenmesine bağlı olana morarmalardır. Cilt ve kan üzerinde inceltici yan etkisi olan aspirin, kortizon ilaçları, E vitamini tabletleri gibi dışarıdan destek amaçlı alınan ilaçlar olup, cildin en ufak darbelere, travmalara karşı bile morarması'na sebep olmaktadır. Bir de bu faktörlerden başka morarmaya neden olan bazı hastalıklar vardır.

Morarmaya neden olan hastalıklar
Morarma bir ilacın, bir vitamin veya minerallerin eksikliği sonucu şekillenebileceği gibi bir de hastalıkların yan etkileri olarak da karşımıza çıkabilmektedir. Özellikle karaciğer hastalıklarında damar yapısı ve kanı damar içinde tutan mekanizmasının bozulmasına bağlı olarak, damar dışına sızıp deri altında kan toplanmasına bağlı olarak morarmalar şekillenmektedir. Hemofili, talasemi, lösemiler de en ufak bir kaza sonucunda morarma şekillenir. Fibrinojen, C vitamini, trombosit eksikliği gibi durumlarda da morarmalara zemin hazırlamaktadır.
" } ] }