{ "title": "Ayak Morarması", "image": "https://www.morarma.com/images/Ayak-Morarmasi-17562.jpg", "date": "21.01.2024 21:41:19", "author": "Esma KOÇ", "article": [ { "article": "Ayak morarması; Vücudun dengede durabilmesini ve ağırlığını taşıyarak kolaylıkla hareket etmemizi sağlayan ayak organıdır. Ayaklarda kemikler, tendonlar, eklemler, parmaklar ve kastan meydana gelmektedir. Eklemler ve kaslarda ortaya çıkabilecek olan rahatsızlıklar ayak morarmasına sebep olabilir. Ayak kısmında morarma çoğunlukla bilek, ayak üstünde, topukta ve tabanda oluşmaktadır. Genellikle yaralanma ve ters yapılan hareketlerden kaynaklı olmaktadır. Bazen romatoid, kızamık, lupus, artrit ve enfeksiyon nedeninden de olabilmektedir.

Ayak morarması nasıl meydana gelir

Giyilen ayakkabının ayağa vurması ile oluşan travma ya da yaralanmadan kaynaklı damar çatlaması morarmanın olmasının ilk sıralarında yer alır. Bunların dışında derinin alt kısmında, kas ve kemik dokusunun arasında yer alan damarlar, dış etkenlerin sebep olduğu darbe sonucunda çatlar. Böylece ayaktaki kanı sızdırarak morarma olur. Oluşan travma çoğunlukla şişlik ve ağrı ile aynı anda olur. Ayaktaki morarmanın rengi siyah, mor ya da kırmızı olur. Ayak derisinde olan yaralanma kısa zamanda iyileşir. Fakat kas ve kemiklerde olan morlukların iyileşmesi uzun zamanda olmaktadır.

Ayak morarmasının oluşmasının sebepleri nelerdir?
Ayak morarmasına neden olan ilaçlar

Anti histaminikler, aspirin, antibiyotikler, kan sulandırıcılar (Anti koagülan), steroid dahil olmayan anti enflamatuvar gibi ilaçlarda purpuraya sebep olur. Purpura; düşük trombosit sayısında, lösemi, vaskülit nedeniyle ilgili olabilir.

Kişi sıklıkla ayak morarması durumunu yaşıyor ise oluşan bu morluklar kolaylıkla ve sebepsiz olarak beliriyor ise acil olarak doktora muayene olmalarında yarar vardır.
" } ] }