{ "title": "Ayak Bileği Morarması", "image": "https://www.morarma.com/images/Ayak-Bilegi-Morarmasi-43644.jpg", "date": "19.01.2024 09:39:21", "author": "Nurgül Bulut", "article": [ { "article": "Ayak Bileği Morarması, Vücudu destekleyen ve dik duruş oluşumuna yardım eden ayak bileğinde kan birikimi sonrasında oluşan bir rahatsızlıktır. Birtakım sağlık problemleri ile ortaya çıkan bu morarma şekli kanser hastalığı, iltihaplanma, damar tıkanıklığı, ayak burkulması, alerjik reaksiyon, kas zedelenmesi ve doku tahrişi gibi nedenlerden dolayı meydana gelir. Kalıtsal hastalıkları olan veya sonradan oluşabilen söz konusu bu sorun her yaştan insanda farklı sebeplerle birlikte görülebilir.

Ayak bileği morarması oluşmaya başlayınca doku yüzeyi üzerinde şişlik, kaşıntı, kanama ve ağrı hissi ortaya çıkar. Hal böyle olunca harekette kısıtlanma ortaya çıkarmaktadır. Bu olay da beraberinde tüm vücudun işlevini yerine getirmesini engeller. Bazen ayak bileğinde böcek ısırığı bile morarma oluşumuna sebebiyet verebilir. Rahatsızlığın tespiti için erken teşhisin yapılması sağlığın korunması adına ciddi anlamda önem taşır.

Ayak Bileği Morarması Nasıl Geçer?

Ayak bileği morarması görüldüğü anda doktora başvuru yapmak gerekir. Kan ve idrar tahlilleri ile röntgen çekimi sonrasında kesin teşhis konulup tedavinin yöntemi belirlenir. Bu hususa ameliyat veya ilaçlı tedavi kaynaklık eder. Ayak bileği içerisinde kemik kırığı, kist veya herhangi bir yabancı cisim mevcutsa cerrahi operasyon ile müdahale yapılır. Net teşhis sağlanmazsa öncelik ilaçlı tedavi ile ayak bileğinde oluşan morarma problemini ortadan kaldırmayı amaçlar. Bununla birlikte ayak üzerine fazla baskı uygulamamak, rahat nitelikteki çorap veya rahat ayakkabının giyilmesi, ayak bölgesini sürekli dezenfekte etmek, enfeksiyona maruz kalan alanlarda yalın ayak yürümemek ve moraran bölüme yabancı cisimle temas edilmemesi gibi unsurlar bahse konu olan rahatsızlığın kısa sürede iyileşmesi yönünde yarar sağlar. Mümkün olduğunca iyileşene kadar spor hareketlerinden uzak durulması da tedaviye olumlu yönde katkı sağlar.
" } ] }