{ "title": "Ağız İçinde Morarma", "image": "https://www.morarma.com/images/Agiz-Icinde-Morarma-36973.jpg", "date": "19.01.2024 02:10:38", "author": "ramazan bulut", "article": [ { "article": "Ağız İçinde Morarma, besin girişini sağlayan organ olan ağız kapsamında birtakım nedenlerden kaynaklanan bir rahatsızlık türüdür. Bu sağlık problemi bazı ciddi hastalıkların habercisi olabildiği gibi hafif nitelikteki sorunlardan dolayı da meydana gelebilmektedir. Kanser, kist, damar tıkanıklığı, doku hasarı, alerjik reaksiyon ve enfeksiyon gibi etkenlerle birlikte ortaya çıkan ağız içinde morarma oluşumu her yaştan insanda görülebilir. Bu alanda oluşan morarma problemi beraberinde şişlik, kızarıklık, kaşıntı ve ağrı hissini getirir. Hal böyle olunca iştahsızlık, yüksek ateş, halsizlik ve yutkunamama durumları meydana gelir. Sigara ve alkol kullanımı böyle bir hastalığı tetikler. Ağız içinde morarma yaşayan hastalar bu rahatsızlık ile kanama da oluşumuna da maruz kalmaktadır.

Ağız İçinde Morarma Tedavisi Nasıl Yapılır?

Hayatı olumsuz yönde etkileyen ağız içinde morarma sorunu gözlemlendiği andan itibaren derhal hekim tarafından kontrol altına alınmalıdır. Erken teşhisin yapılması ciddi hastalıkların varlığının tespiti ile tedavinin yapılmasıyla olumlu sonuç alınmasına kaynaklık eder. Geçici nitelikte enfeksiyon veya doku tahrişi durumundan kaynaklanan morarma Doktor önerisiyle temin edilen ilaç kullanımı ile iyileşmektedir. Tedaviye yönelik hekimin belirttiği diğer uyarıları da dikkate almak önemlidir. Bu hususta aşırı sıcak veya soğuk besinlerin tüketilmemesi, sert yapılı gıdaların yenilmemesi, sakız çiğnenmemesi, asitli içecek tüketiminin yapılmaması ve ağız içinde morarma oluşan alana yabancı cisimle veya dil ile baskı yapılmaması gerekir.

Ağız içinde morarmanın giderilmesine destek sağlayan organik meyve ve sebzelerin püre haline getirilerek tüketilmesi de önemlidir. Söz konusu bu besinlerin içerdiği vitamin ve mineraller antioksidan görevi üstlenerek ağız içinde morarma probleminin kısa sürede iyileşmesine yardımcı olur. Öte yandan ağzın saf su ile sürekli çalkalanması da tedavi için fayda sağlar. Bu konuda günlük ağız bakımının düzenli bir şekilde yapılması da önemlidir.
" } ] }